De 7 Dwergen

menopause1

De 7 dwergen van de menopauze:
Mopperig, Slaperig, Jeuk, Zweterig, Opgeblazen, Humeurig en Vergeetachtig

De overgang, menopauze, is de periode van een veranderend menstruatiepatroon en de eerste menstruatievrije jaren, waarin een vrouw symptomen en klachten kan ervaren, die een relatie hebben met veranderende hormonale functies. Dit is een complex, deels nog onopgehelderd fysiologisch proces, vaak samengaand met gevolgen van veroudering en sociale veranderingen.

menopause4

Volgens richtlijnen van de NHG (Nederlandse Huisartsen Genootschap) volstaat bij overgangsklachten vaak voorlichting en is medicamenteuze behandeling zelden nodig. En in het geval er wel medicatie wordt voorgeschreven zijn de gezondheidsrisico’s zo hoog, dat het vaak geen optie is. Deze richtlijnen gaan voorbij aan de emotionele turbulence, die ontstaat door piekende hormoonspiegels, wankelende zelfbeelden, acceptatieprojecten van ouder worden en de veranderende rol van de vrouw in de maatschappij en in het gezin.

MENstruation-MENopause-Mental-breakdowns-notice-how-all-womens-problems-start-with-MEN

De meeste 40+ vrouwen hebben een baan of zijn ondernemer en weten niet wat hen overkomt tijdens deze fase in hun leven. Onderzoek heeft uitgewezen dat 1/3 van het ziekteverzuim onder vrouwen boven de 45 is te wijten aan overgangsklachten.

menopause-11

Vrouwen zijn de basis van onze samenleving en verdienen respect en waardering daarvoor. Het zou mooi zijn als dat respect en begrip uit de directe leef- en woonomgeving kan komen, maar het zou nog mooier zijn als vrouwen zich bewust worden van de liefde die zij in zichzelf dragen en dat zij die liefde ook voor zichzelf gaan inzetten, omdat zij zichzelf dat gunnen en waard vinden.

hot_flashes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*